Szent Márton és a lampion

A német gyerekek egyik kedvence a Martinsfest avagy Laternenfest. Gondolom már többen is résztvettetek hasonló lámpás felvonuláson vagy ünnepségen november 11-e környékén.

Miről is szól ez a szép hagyomány?
Magyarországon libát kell enni ezen a napon és az időjárásjóslásra is használták ezt a napot. Németországban Szent Márton nemes cselekedetére emlékeznek meg.
Szent Márton Pannonia provinciában élt és harcolt a hadseregben. Egyik napon kilovagolt a városkapun és meglátott egy koldust, akit megvertek és kifosztottak. Kettévágta kardjával a leplét és betakarta vele a szegény koldust. Márton később megtért és először papként majd bíborosként élte le az életét.

Erre a történetre emlékezünk a történet megelevenítésével (akár igazi ló kíséretében), majd a felvonulással, a lámpásokkal és végül a Márton kiflik kiosztásával.

LaterneA felvonulás során Martin napi dalokat énekelünk, amiket a gyerekek már fejből tudnak, hiszen hetekkel a felvonulás előtt már gyakorolják őket. A lámpásokban Led fények vannak (mindenki biztonságának érdekében! Ez Németország kérem szépen!) A felnőttek gyalogolhatnak gyertyával is természetesen. Miután mindenki elfáradt és átfagyott megérkezik a menet a Márton tűzhöz. A tüzet körbe lehet állni és közben folytatódik az éneklés. Elkezdik kiosztani a Márton kifliket. Ezeket a kifliket mindenkinek meg kell osztania egy másik emberrel. Ezzel emlékezünk Márton tettére és tanuljuk meg, milyen csodás osztozni valamin.

A gyerekek gyermek punccsal és teával melegednek, míg a szülők forralt bort kortyolgatnak. A hideg és szürke novemberben mindig egy felüdülés a sok kis világító lámpás és elkezdünk hangolódni a végtelen karácsonyi időszakra.

Érdekesség: Berlinben politikai pártok felvettették az ötletet, hogy az ünnepet át kellene nevezni és minősíteni a muszlim és más vallású gyerekek miatt. Az ötletük a Nap, hold és csillagok ünnep lett volna. A téma a mai napig forró vitát vált ki Berlin bizonyos kerületeiben.

Személy szerint én nagyon kedvelem ezt az ünnepet és azt gondolom minden gyerek szívesen hall érdekes történeteket. Osztozni pedig minden kultúrában érdemes.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s