Szavak erdejében

Mint minden családban, mi is nagyon vártuk, hogy mikor fog a gyerek megszólalni. Néha kicsit úgy éreztem, hogy egy kis szünet már jól esne ebben a nagy fejlődésben. Alig fordulok el egy pillanatra, és feléri a konyhafiókot, kapcsolgatja a lámpát, lefejeli a kiságy rácsot. És ez még csak a mozgásfejlődés. Mi lesz itt, ha beszélni kezd? És melyik nyelven fog legeslegelőször megszólalni? Magyarul? Hát persze, hiszen főleg velem van. Németül? Hát hogyne, hiszen csüng az apja minden mozdulatán…

szokincsEhhez képest sokáig egy nyelvközötti állapotot használt előszerettel. Először az ismert dolgokra való rámutatás kezdődött el: Da! vagy Ta! mutatóujjal kombinálva.  Aztán azok a szócsírák következtek, amik többé kevésbbé hasonlóan hangzanak németül és magyarul is, mint Autó (attu), Lámpa (lápá), Csuk/Zu (csu)…
És valahol ezután, egy csendes estén elkezdtek szétválni a nyelvek. Az utánzás-megerősítés révén hamar megkülönböztethetőek lettek a német és a magyar szókezdemények.

Aktív és állandó nyelvtanulóként gyors fejszámolást végeztem, hogy mennyi szó van még hátra. A magyar nyelv szókészletét 800.000 – 1.000.000 elemre teszik. A gyerekek 6 éves korukig vannak a legintenzívebb tanulási szakaszban. Ebben az időszakban átlagosan napi 8 új szót tanulnak meg. Ezzel a tempóval a magyar nyelv mindössze 273 év alatt bebiflázható.

És ezek még csak szavak. Hol vannak még a mondatok, összetett szerkezetek…

Hogyan tudunk szülőként résztvenni ebben a folyamatban?
Beszéljünk minél többet. Meséljük el hangosan a napi teendőinket, gondolkodjunk hangosan főzés, teregetés, közös játék közben.
Használjuk ki a képeskönyvek adta lehetőséget. A kicsik szívesen böngészik a részletgazdag komplex képeket. Örülnek, ha ismerős dolgokat fedeznek fel, ha meg tudják mutatni, mi hol van. Meséljünk el minél többet egy-egy részletről (mire való, milyen színű, milyen a hangja etc)
Ismételjük meg az új szavakat többször, többféle kontextusban is. Örülni fognak minden alkalomnak, amikor újra és újra találkoznak valamivel, amit már tudnak, amit már maguk is mondogatnak.
Erősítsük meg, amikor új szót használ. Nem baj, ha a kiejtésen lenne még mit faragni. A megerősítés motiválja a saját használatot és ettől magától is sokat finomodik a kiejtés.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s