Multikulti gyerekversek

ladybug-772621_640Mindenkinek vannak kedvenc gyerekkori mondókái, amikre még ma is emlékszik. Az egyik kedvencem a Katalinka szállj el volt. Nem is feltétlenül a kisgyerekkori emlékek miatt, noha imádtunk az óvoda udvarában körbenyargalni, ujjunkon egy rémülten egyensúlyozó katicabogárral. Csapatban ordítottuk a rigmust, hogy ugyan már szálljon fel, mert különben… Ennél sokkal fontosabb emlékem a tinédzser éveimből való. Amikor drága és éktelenül szigorú, aprótermetű történelem tanárnőnket leptük meg névnapja alkalmából a dallal. Igen, Katalinnak hívták, és akkoriban éppen egyosztályként nem lelkesedtünk érte. Szóval óra előtt egy szál virág kíséretében elénekeltük neki, finom utalás féle képpen. Kirohant az osztályteremből, és mi ott álltunk szemlesütve. Pár perc síri csend után könnyes szemmel jött vissza a tanárnőnk, hogy őt még ilyen jól soha előtte nem köszöntötték föl.
Mostanság is van, hogy hezitálok egy-egy mondóka felett azon vívódva, hogy milyen üzeneteket közvetít egy-egy kedvenc vers, dal. Általában nem morfondírozok sokat, ha tetszik a gyereknek, akkor hadd szóljon! Legfeljebb majd később beszélgetünk arról is, hogy vajon mi mit jelenthet.
De van 3 kivétel, amikről elhatároztam, hogy kisiskolás koráig nem fogom elővenni őket.
– Katalinka szállj el
– Gólya, gólya gilice
– Volt egy török Mehemet
Persze, ennek is utána olvastam, hogy valóban összeköthetőek-e az előítéletekkel. Van, aki a melegágyát látja bennük és messzire elkerülendőnek tartja ezeket a szövegeket. Mások szerint ezek a történelmi hagyomány részei, beépültek a kultúrába és egyébként is, kisgyerek korban semmiféle előítélet gerjesztő szerepük nincsen.
Mind két álláspont magyar nyelvű környeztre vonatkozva vizsgálja a kérdést. Mivel itt Berlinben széleskörű a szomszédság, én személy szerint teljesen kihagytam a fenti dalokat, verseket a repertoárból. Talán majd később eljön ezeknek is az ideje, feltéve ha akkor még érdekli a gyereket…


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s