Ha a helyzet úgy hozta…

Talán nincs is más választás, mint belevágni a többnyelvű gyereknevelésbe, ha már a helyzet úgy hozta. Ettől persze nem feltétlenül érzi magát felkészültebbnek és magabiztosabbnak az ember lánya. Az alábbi támpontokat azért osztom meg veletek, mert kellően tárgyilagosnak és gyakorlatiasnak találom őket:

hear-71330_12801. Nem varázslatra történik
Tartja magát az elképzelés, hogy a gyerekek szivacsként szívják magukba a környezetükben lévő nyelveket. Ez azonban így nem igaz. Megfelelő körülmények között természetes úton sajátíthatnak el nyelveket, de ez korántsem garantált.
2. Legyen egy terved
Gondold át mi a szerepe a kétnyelvűségnek az életetekben, ki mit mikor milyen szinten használ. Beszéljétek meg, mi legyen a stratégia, ami a saját helyzetetkhez legjobban illeszkedik. Gondolj a távolabbi jövőre is! Lesz-e lehetősége kortártsaival is használni a nyelvet, mi lesz majd az írni-olvasni tanulással…
3. Maradj következetes
Sokat segít a nyelvek megszilárdításában, ha következetesek vagytok a használatukban. A gyerekek szívesebben használják a második nyelvet, ha az számukra kiszámítható helyzetekben jelenik meg.
4. Kapcsolat a második nyelvvel
Igyekezz biztosítani rendszeres kapcsolatot a második nyelvvel is. Vannak, akik szerint a biztos elsajátításhoz naponta az ébren töltött idő legalább 30%-ában kell a gyereknek az adott nyelvvel találkoznia.
5. Tőled is erőfeszítést kíván
Készülj föl rá, hogy az egész családtól extra energiát és türelmet kíván a többnyelvű családi környezet. Lesz olyan mese, amit este kétszer kétnyelven is föl kell olvasni. Lesz olyan kérés, közlés, amit két nyelven is meg kell ismételni. És lesznek olyan pillanatok, amiket sehogy nem lehet kétnyelven megoldani…
6. Ne törődj a kétkedőkkel
A többnyelvű gyereknevelést, mint sok más gyerekneveléssel kapcsolatos témát, kétkedés övez. Pro és kontra javaslatok, egyedülinek tartott kizárólagos üdvözítő utak stb. Csak nyugalom 🙂 Kinek így, kinek úgy… Fontos, hogy ha megbeszéltétek, hogy ti hogyan, akkor abban maradjatok következetesek. De ne merevek.
7. Ne törődj a rossz tanácsokkal
Ha kétséged van, akkor kérdezz meg inkább egy specialistát, akinek van kétnyelvű gyerekhez tapasztalata
8. Nem lesz könnyű
Mint annyi minden más, ez sem könnyű. Az élet hozhat olyan helyzeteket, változásokat, amikor nem biztos, hogy követni tudod az általad választott utat. Ha tanácsra van szükséged, fordulj bátran specialistához!
9. Ne keseredj el a pillanatnyi kudarctól
Több nyelvet használni a gyereknek is megterhelőbb. Előfordul, hogy minden igyekezeted, következetességed ellenére nem akaródzik megszólalnia a második nyelven. Ne add fel, folytasd tovább. Motiváld kortársakkal, akikkel gyakorolhat, olvassatok, énekeljetek, mondókázzatok a kisebbségi nyelven együtt tovább. Meg lesz az eredménye, még ha most nehéz is elhinned.
10. A többnyelvűségnek számtalan előnye van
Mindenki a legjobbat akarja a gyerekének. Ha lehetőség addot, hogy egyszerre több nyelvet is elsajátítson, akkor éljetek vele. Az előnyökre egy későbbi alkalommal részletesen ki fogunk itt is térni.
11. Ne szalaszd el az alkalmat
Egyszer gyerek mindenki, és ebben a korban a legkönnyebb több nyelv anyanyelvi szintű elsajátítása. Minél korábban, már a terhesség ideje alatt beszéljetek hozzá a saját nyelveteken.
12. Büszke leszel rá
Amikor először beszél a nagyszüleivel a saját nyelvükön, amikor az első tőled tanult mondókát végig mondja, amikor azokat a meséket elolvassa, amiken te magad is felnőttél.

Remélem segítenek a hétköznapokban a fenti tanácsok. A lényeg a kitartás, támogatás, motiválás.
Berlinben jársz, látogassatok el az Illa Berek foglalkozásaira, ahol képzett nevelők segítenek a magyar nyelv fejlesztésében. Kortársaikkal együtt játszva lendülhetnek bele a magyar nyelvhasználatba.

Az összefoglaló Rita Rosenback tanácsai alapján készült.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s